שנת 2020, כידוע, היתה לא שנה לא פשוטה למשקיעים. הקורונה שיבשה לא מעט את התוכניות, וגם אם בסופו של דבר המשקיעים לא הפסידו הרבה, הרי שאי הוודאות קיימת, וגרוע מכך, ההנחה הרווחת בכל העולם היא שאנחנו הולכים לקראת משבר כלכלי עצום שיימשך לא מעט זמן, כתוצאה מהמגיפה והשלכותיה.
אך כמו בכל משבר, גם כעת יהיה מי שיוכל ליהנות ממנו, אם רק ידע לשים את הכסף שלו במקומות הנכונים, להיות סבלני ולחכות לרגע הנכון. אחת הדוגמאות הטובות לכך, הוא שוק המט"ח.
מסחר במט"ח תמיד נושא בתוכו הימור מסוים. הרי כשאנחנו מחליטים לרכוש כסף זר, אין לנו מושג מה יהיה איתו מחר או מחרתיים. אנחנו תלויים בהחלטות של הבנק המרכזי המקומי, במצבה של הכלכלה המקומית, אנחנו תלויים בהרבה מאוד גורמים שאין לנו בהכרח השפעה עליהם. זה לא דומה נניח לרכישת נכס שאנחנו יכולים לבצע בו שינויים כאלה ואחרים ואז להטיב איתו. במט"ח, לרוב זה לא תלוי בנו.
אך למסחר במט"ח יש פוטנציאל משמעותי, בוודאי בתקופות משבר עולמיות. שכן אז, ערך הכסף הזר הרבה פעמים יורד, בין אם זה בגלל מצבן של כלכלות מקומיות ובין אם זה בגלל היצע בשוק המקומי, אז אנחנו יכולים לרכוש אותו, להחזיק בו, וברגע שהערך שלו יעלה, למכור אותו ולהרוויח מכך.
העניין הוא, עלינו להיות סבלניים. אנחנו צריכים לקחת בחשבון שזה לא דבר שמתרחש תוך יום או יומיים. כמו כן, אנחנו צריכים להיות קשובים למה שקורה בעולם בכלל ובפרט במדינות מסוימות. חשוב גם להזכיר, אם אנחנו רוצים להתנהל נכון, מוטב שנקנה מטבעות של מדינות חזקות ולא מדינות שהכלכלה שלהן איננה יציבה או שהשלטון בו איננו יציב (במקרה כזה, תמיד יכול להיות שהממשל יפעל באופן שיפגע במטבע או בזרים שמחזיקים את המטבע).
איפה נכון לנו להשקיע?
בעיקרון שני המטבעות הטובים ביותר להשקעה הם דולר ויורו. הן בגלל העובדה שמדובר על מטבעות חזקים והן בגלל העובדה שיש לנו הרבה יותר מידע על מה שמתרחש במדינות בהן יש שימוש במטבע או שיש שליטה עליו.
במקרה, מדובר על שני מטבעות שהערך שלהם ירד מאוד בשנה האחרונה ביחס לשקל. לכן משתלם לקנות אותו. עם זאת, צריך לקחת בחשבון שני דברים. ראשית, למדינה יש הרבה פעמים אינטרס שהדולר יישאר חלש מסיבות של יבוא. על כן, ייתכן ונצטרך לחכות זמן ניכר עד שנוכל לייצר ממנו רווח משמעותי. שנית, שוק היורו נמצא במשבר פוליטי-כלכלי מזה לא מעט שנים, ואנחנו צריכים להיות ערים לשינויים ולכל מה שמתרחש.
עם זאת, עדיין מדובר במטבעות חזקים וכן במטבעות שנשלטים על ידי בנקים או מדינות חזקות, שאי אפשר לערער עליהם. זאת להבדיל נניח מהלירה הטורקית שסופגת מכות קשות והשלטון מתערב לא מעט בערך שלה או מדינות אחרות, שהכלכלה שלהן חלשה והשלטון לא בהכרח יציב.